Results 1 to 8 of 8

Thread: 93 k1500 shifting probs and high idle

  1. #1
    Full Member
    Join Date
    May 2010
    Location
    SLC, UT
    Posts
    17

    93 k1500 shifting probs and high idle

    K so I have a 93 Chevy Ext. Cab k1500 with a 5.7 TBI, Auto trans.
    I'm having issues with the motor idling pretty high, the trans jumps into gear with I shift into Drive, and I have to rev my truck up for it to shift up? Any ideas what to look at first. Thanks in advance for all your help.

    Just had a tune up plugs, wires, cap, rotor, and about a month ago a new ignition module (in distributor).
    Was driving just fine then lone and behold **** lol. So if anyone has any ideas, I've read alot of threads and post, sounds like people try alot of things to no avail so I figured I'll ask first. Thanks again everyone!
    Last edited by Natas 9000; 06-30-2010 at 08:37 PM.

  2. #2
    Platinum Member
    bradrhale's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Texas
    Posts
    11,172
    TPS would be the very first thing that i look at. all your symptoms including the late shifts points to exactly that. there is a TPS diagnostic chart located in The Reference Thread in the general truck section on how to test this with a halfway good multimeter. if this does turn out to be the problem, clean out the port that the TPS reads out of on the side of the TB as this can develop pretty heavy carbon deposits in there. do not spray the TPS or IAC as this can cause them to fail.

    TPS, throttle position sensor, should be loacted on the drivers side of TB
    IAC, idle air controlling sensor, should be located on the rear side of TB

  3. #3
    Full Member
    Join Date
    May 2010
    Location
    SLC, UT
    Posts
    17
    awesome thank you I will look into that.

  4. #4
    Platinum Member
    mudseeker's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    michigan
    Posts
    8,599
    also look for a vac leak at the throttle body gasket. spray carb cleaner at the base of the throttle body, if it attempts to stall or does, then you found your problem.

  5. #5
    Full Member
    Join Date
    May 2010
    Location
    SLC, UT
    Posts
    17
    TPS was the problem thanks for your help. I did the carb cleaner first thinking that was the problem. But faulty TPS is to blame. Bought a new one and put it on runs great.

  6. #6
    Senior Member
    crabtruck's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    5,566
    Good to hear you got it Natas.
    Thanks for the update, helps everyone.

  7. #7
    Platinum Member
    bradrhale's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Texas
    Posts
    11,172
    good deal. did you clean the port for the TPS also?? alot of times, the buildup will contribute to the failure of the sensor. remember that an ounce of prevention is worth a pound of cure.

  8. #8
    Full Member
    Join Date
    May 2010
    Location
    SLC, UT
    Posts
    17
    yeah I did, took it off cleaned it. Thanks again for all the help

Similar Threads

  1. '92 GMC has fast idle, erratic shifting after warm up
    By bwdearman in forum GMC Truck Forum
    Replies: 2
    Last Post: 04-22-2010, 06:27 AM
  2. high idle 22-R
    By Faltura in forum Toyota Truck Forum
    Replies: 1
    Last Post: 10-07-2009, 07:45 PM
  3. High idle
    By dojthis in forum Dodge Truck Forum
    Replies: 8
    Last Post: 01-05-2008, 03:41 AM
  4. 4.0 High idle on start up
    By chevyguy in forum Ford Truck Forum
    Replies: 3
    Last Post: 01-30-2007, 06:16 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •