Results 1 to 10 of 10

Thread: 95 k1500 wont go all the way into park

  1. #1
    Full Member
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    15

    95 k1500 wont go all the way into park

    this morning my wife decided she was going to drive my truck to work because of the roads, and it being so cold, well when its really cold the automatic shifter hasa hard time moving because of water in the cable and it freezing, but once the truck warms up itcan shift fin using the shift.

    well she couldnt get it into drive, and took her car. i go out there and try to start the truck but cant and the dash indicator says its in reverse and i cant move it up any more for it to say park, but i move it down into N to start the truck.

    well i got under the truck and could pop it into P.

    so i think my cable must be stretched from it being frozen and from shifting it like that.
    it goes it goes into park far enough for it to be out of reverse and i can lock the steering wheel, but i cant start the truck. it dims the clock on the dash like it would normally.
    when i put it into park under the truck it started in park like normal.

    can i adjust the cable?
    or do i need to replace it?

  2. #2
    Senior Member 87c10slammer's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    levittown pa
    Posts
    3,221
    correct me if im wrong but i think all those trucks are column shift and if thats the case and your truck is as well then it doesnt have a cable.. it should be metal rods with plastic bushings where they pivot.. those plastic bushings get old and crack and that could be your problem.

  3. #3
    Full Member
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    15
    its a cable, i have messed with it before when i did my body lift. and i had it all apart today. there are some rods in the steering colum but the cable goes right into there to. and when i put it into park underneath the truck, it shifted like normal with no slop, and there is no slop for selecting the other gears. just park and thats when the cable is being pushed all the way not pulled as in over drive

  4. #4
    Senior Member 87c10slammer's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    levittown pa
    Posts
    3,221
    is there enough slack in the cable with the body lift. if its got a tight spot in it then thats the problem.

  5. #5
    Full Member
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    15
    no i made sure to get the slack, the lift has been on for like 5 months now, and this happened becasue it got cold and the cable froze

  6. #6
    Full Member
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    15
    nothing? seems like someone would know!

  7. #7
    Full Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Sw Va.
    Posts
    11
    If it has a cable, go buy a new cable. It is probably frayed and its gona brake. But first unhook the cable from the column boss and make sure your problem is not in the column.

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    romeo, michigan
    Posts
    85
    ok i read this and im searching for answers to a similar problem, i have a 98 k1500, my shift cable just blew out and after lots of searching i found one at a parts store and it works all fine and dandy till i try to put it back in park it seems like the cable just wont push my trans lever into park, it doesnt seem like theres any way to adjust it but i keep getting told there is any ideas?

  9. #9
    Senior Member chevyguy's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    ALABAMA
    Posts
    4,087
    Time for a new cable. They wear out.
    Window tint its for window, Not for tail lights. Don't be that guy .

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    romeo, michigan
    Posts
    85
    thats the thing it is a new cable.....

Similar Threads

  1. 1997 K1500 Wont fire
    By lucysw in forum Chevy Truck Forum
    Replies: 2
    Last Post: 10-16-2010, 04:33 PM
  2. 88 k1500 wont rev over 3,000 rpms
    By red in forum Chevy Truck Forum
    Replies: 1
    Last Post: 05-10-2010, 07:40 AM
  3. wont shift out of park
    By svracing in forum GMC Truck Forum
    Replies: 3
    Last Post: 02-02-2009, 05:56 PM
  4. 89 Chevy K1500 - Dead - wont start
    By boxpin in forum Chevy Truck Forum
    Replies: 5
    Last Post: 11-02-2008, 09:55 PM
  5. Wifes 93 K1500 wont start
    By Dartanion in forum Chevy Truck Forum
    Replies: 25
    Last Post: 01-22-2008, 06:53 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •