Results 1 to 8 of 8

Thread: slow acceleration

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    4

    slow acceleration

    I have 2000 silverado 5.3 70k on it. when I take off from a stop it has slow acceleration until it picks up rpm around 2500-3000 and then it takes off. This happens mostly when I first start it. Any ideas?

  2. #2
    Senior Member junior3382's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Currently, I live in Lancaster county, Pennsylvania.
    Posts
    3,171
    First let me say welcome to the site..

    If this is happening when the engine is cold, I would be careful stomping on it anyways, thats a good way to wear out your rings. When the engine is cold, the oil has circulated enough yet. However, it is odd to have a delay in power like that anyways, I would check transmission fluid, and the condition of your air filter. If the tranny is dragging or there is not enough air flow, the engine will bog a bit. Also, that is about the recommended mileage for a tune up, when did you give it one last? Anyways, I would let the bad boy warm up a bit before you romp on it too much.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    4
    This happens even when I let it warm up in the morning before going to work. The trans fluild is clean not dark at all. I replaced the air filter and didnt help. The truck is stock and throws no codes.

  4. #4
    Senior Member junior3382's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Currently, I live in Lancaster county, Pennsylvania.
    Posts
    3,171
    Try a can of dry fuel and or injector cleaner through a full tank. Sometimes moisture or even carbon build up can slow it down....

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    4
    Thanks for the help

  6. #6
    Senior Member junior3382's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Currently, I live in Lancaster county, Pennsylvania.
    Posts
    3,171
    Let us know if it works, and maybe more symptoms if it doesn't and there a buch of great guys on here that can help you more. Good luck.

  7. #7
    Full Member GR8wht2000GMC's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    18
    i have the same type of symptoms on my 2000 7.4. only worse!!!!!!!! every time i start it it acts like it has NO *** for about 30 seconds or so. sputtering and popping thru intake. then without moving my foot on the throttle at all, it comes to life and runs fine until i shut it off.extremely predictable, will act up every time i start it hot or cold. i have done this stuff so far..........fuel pump,pressure reg., cap, wires, plugs, rotor, new dual exhaust, beem to a reputable mechanic twice and to mr good ratchet once the above corrective actions were all results of advise from these guys. the only codes ive ever had are po171, and po174...lean both banks. many have told me about intake gaskets on this motor. i have no intake leaks from the outside. possible leaks internal? any help here would be great. sorry for the off topic reply tho

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    6
    just bought a 1999 chevy 1/2 ton 5.3 auto today and it is doing the same thing, has anybody figured it out yet?

Similar Threads

  1. 99 silverado acceleration problems
    By 99silverboy in forum Chevy Truck Forum
    Replies: 11
    Last Post: 03-26-2012, 09:48 AM
  2. Rough idle and Stutter on acceleration 2003 Tahoe 5.3 Vortec
    By jnettrecker in forum Chevy Truck Forum
    Replies: 17
    Last Post: 12-16-2006, 08:30 AM
  3. Transmission slow shifting 2 - 3rd
    By Preacher in forum Introductions
    Replies: 0
    Last Post: 12-09-2006, 07:31 AM
  4. Replies: 0
    Last Post: 04-11-2005, 10:30 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •